bugün
yenile
    1. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      2. dünya savaşı'nda abd'nin savaşa giriş sebebi olan pearl harbor saldırısı'nın, şaşırtıcı etkisi ve tahribatının arkasındaki soğuk mantığın temelinde basit bir go manevrası (yalnız olan taşa saldır) olduğu bilinen bir gerçektir. (bkz: god’s one move) https://www.youtube.com/watch?v=cNe2QKOYqjU https://www.youtube.com/watch?v=_N97Huviu0E go oyunu nasıl oynanır. https://www.youtube.com/watch?v=9TApyjEGf7E a beautiful mind
    2. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      çin orijinli asya'da bolca oynanan masa oyunu. oralarda olan herşey gibi bir felsefesi vardır. 2 kişilik bir strateji oyunudur. hacettepe üniversitesinde seçmeli olarak alınabilecek dersi bile bulunuyor.
      1alam - eaglegodz 15.03.2018 21:32:48 |#3527485
      1valla son sınıflar dışında seçmeli pek düşürülmüyor ancak bolca kontenjanı var dene bir şansını. - shirok 15.03.2018 21:33:58 |#3527542
      1teşekkürler :) - eaglegodz 15.03.2018 21:34:59 |#3527543
    3. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      (#2200566) bu sene seçmeliden dersini alıp oynamaya başladığım oyundur. temel kurallarını öğrenmek birkaç dakika sürer lakin oyunun mekaniklerinden dolayı oluşan ihtimallerin çokluğu oyunun ustalaşma süresini uzatır. temel mantık taşlarla go tahtası üzerindeki en büyük alanı çevrelemektir. satrancın aksine orta alan en değersiz bölgedir. köşeler ise en değerli. en kolay botlara bile yenilmeme rağmen oynamaktan çok keyif alıp herkese tavsiye ettiğim oyundur. i̇şin oyundan başka bir de felsefi tarafı var. lakin daha oynamayı kotaramadığım için felsefesini yapmak bana düşmez.
    4. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      bu oyun hakkında size aklımdaki bilgilerden, yorumlardan birkaçını vereyim. - oyun 4000 yıllık çin oyunu, ama oyuna japon kültürü sahip çıkmış. - tanınan oyun tahtaları 9*9, 13*13 ve 19*19 diye hatırlıyorum. oyun tahtasına goban denir. - profesyonel oyuncuların ya da turnuva maçları 19luk tahtada oynanır. - taşları hareket ettirerek değil, sadece yerleştirerek hamle yaptığınız bir oyun. - bir şah-mat, rakibi tamamen silmek gibi kesin bir bitimi yok, 2 oyuncunun da karşılıklı pas demesi ile oyun sonuçlanır ve puan hesaplanır. - puan hesaplanması sahip olunan bölgeleri, kırılan taşları ve esir alınan taşları sayıp toplayrak hesaplanır. yani aslında oyun içerisindeki çekişmeleriniz rakibinizin taşını yok etmeniz vs. bir alana sahip olma mücadelesine dayanır. - "dünya savaşı'nda abd'nin savaşa giriş sebebi olan pearl harbor saldırısı'nın, şaşırtıcı etkisi ve tahribatının arkasındaki soğuk mantığın temelinde basit bir go manevrası (yalnız olan taşa saldır) olduğu bilinen bir gerçektir." - oyun diğer zeka, strateji oyunlarına kıyaslandığında matematiksel değil ve bir anlık akıllıca bir hamleniz çok nadiren büyük bir etki yaratır, çok nadir size oyunu kazandırır. - oyun sürekli bir keşke ve yapılan eski hamleleri gözden geçirerek sitem ederek geçer, hayat gibi bu konuda; özerk değil birikimli ilerler. - yaptığınız bölgesel çekişmeler neticesinde bir kompozisyonun bütününü oluşturan parçaları oluşturursunuz. satranç benzeri oyunlardaki gibi giriş gelişme sonuç yok demektir bu da. geriye işlemez, telafi yok, mevcut durumu değerlendirip daha iyiyi oynamaya koşullarsınız kendinizi. - oyunda yanılmıyorsam 10 üzeri 720 (açılış hamlelerinin belirli bir mantık uyarınca yapıldığını düşünürsek bu sayı tahminimce 10 üzeri 50-200 arasındadır) ihtimal var, bir çin atasözü der ki "tarihin derinliklerinden bugüne dek yeryüzünde iki aynı go oyunu oynanmamıştır" - yaptığınız hamleleri inceleyerek kendinizi biraz daha tanıyabilirsiniz, keza rakibinizin hamleleri için de geçerli. bu nasıl oynadığınızla alakalı değil psikolojik bir yaklaşım olarak. mesela a -ha rakip agresif rakip sakin ve temkinli oynuyor gibi değil; rakibinizin neyi feda edip edemeyeceğini sahip olduklarına olmadıklarına yaklaşımını anlamak gibi. trevanianın shibumi kitabından aklımda kalan go ile ilgili bir sözü paylaşayım: - hayat go'nun basitleştirilmiş bir versiyonudur.